ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

        Ο «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ» με έδρα την περιοχή του Ζωγράφου στην Αθήνα, ιδρύθηκε το 1965 και αποτελεί  τη συνέχεια του ιστορικού ποδοσφαιρικού συλλόγου «ΑΣΤΗΡ ΑΘΗΝΩΝ» (έτος ίδρυσης το 1923), ο οποίος μετακόμισε από του Γκύζη στου Ζωγράφου και συγχωνεύτηκε με τον «Α.Ο. ΖΩΓΡΑΦΟΥ» (έτος ίδρυσης1947).

       Ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος «ΑΣΤΗΡ ΑΘΗΝΩΝ» ήταν ιστορικό ποδοσφαιρικό σωματείο της Αθήνας, με έδρα τη συνοικία του Γκύζη. Ιδρύθηκε το 1923 με χρώματα το μπλε και το άσπρο και έμβλημα το αστέρι. Υπήρξε ένα από τα πρώτα αναγνωρισμένα σωματεία της ΕΠΟ, με Αριθμό Μητρώου Ε.Π.Ο. το έξη (6).

       Ο «ΑΣΤΗΡ ΑΘΗΝΩΝ» η  και «ΑΣΤΗΡ ΓΚΥΖΗ» όπως αναφερόταν ξεκίνησε την επίσημη αγωνιστική του δράση στα πρωταθλήματα  της Ε.Π.Σ. Αθηνών από την περίοδο 1928-29. Αγωνίστηκε για πολλά χρόνια στο κορυφαίο πρωτάθλημα  Α΄ κατηγορίας  της  Ε.Π.Σ Αθηνών όπως και στα  πρωταθλήματα της  Β΄ Εθνικής κατηγορίας .

     Ο «Α.Ο. ΖΩΓΡΑΦΟΥ» ιδρύθηκε το 1947 με τμήματα ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης. Η ποδοσφαιρική του ομάδα για πολλά χρόνια πρωταγωνίστησε στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ Αθηνών.

    Στα τέλη του 1965 και μεσούσης της περιόδου  1965-66 αποφασίστηκε η συγχώνευση  του ποδοσφαιρικού  τμήματος  του «Α.Ο. ΖΩΓΡΑΦΟΥ», με το ποδοσφαιρικό τμήμα του «ΑΣΤΗΡ ΑΘΗΝΩΝ» η οποία έλαβε χώρα επίσημα με το τέλος της περιόδου,  δημιουργώντας τον «ΑΣΤΕΡΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ».

       Από την ίδρυσή του, ο «ΑΣΤΕΡΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ» συμμετείχε πρωταγωνιστώντας στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Αθηνών και επίσης αγωνίστηκε στις Εθνικές Κατηγορίες, των Πρωταθλημάτων της Γ΄ Εθνικής και της Δ΄ Εθνικής Κατηγορίας. Επίσης , η ομάδα έχει κατακτήσει  τρία (3) Πρωταθλήματα Ε.Π.Σ. Αθηνών, ένα (1) Πρωτάθλημα Εθνικής Κατηγορίας και ένα (1) Πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας.

       Το 1967, η ομάδα έκανε μια πολύ καλή πορεία και ανέβηκε στην Β΄ Εθνική Κατηγορία, όμως η δικτατορία με νόμο απαγορεύει την συμμετοχή της ομάδος στην Β΄ Εθνική Κατηγορία και για μικρά χρηματικά συμβόλαια, ορισμένοι καλοί ποδοσφαιριστές της ομάδας πήγαν σε ομάδες της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας.. Το 1973 ο «ΑΣΤΕΡΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ» στέφεται Πρωταθλητής Αθηνών, ωστόσο όμως στη συνέχεια συμμετείχε στο Πρωτάθλημα ανόδου όπου έχασε την πολυπόθητη άνοδο στη Β΄ Εθνική Κατηγορία. Τις  χρονιές 1978 και 1979 αγωνίστηκε στο Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα (Γ΄ Εθνική) και το 1998 αγωνίστηκε στη Δ΄ Εθνική. Το 2013 «ΑΣΤΕΡΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ» υποβιβάστηκε στη Β΄ Κατηγορία , όπου αγωνίζεται μέχρι και σήμερα.

     Από τις τάξεις του βγήκαν παίκτες μεγάλης αξίας όπως Μακρής,  Λινοξυλάκης, Πετρόπουλος,  Κλάψης,  Μάντζαρης,  Ροδίτσας,  Γιούργας,  Παπαδημητρίου,  Βέργος,  Μωραϊτέλης,  Τακτικός,  Ι. Κυπριτίδης,  Κ. Κυπριτίδης,  Μαρμαρινός,  Καρκοβίρης,  Σαψονίδης,  Σβορώνος,  Γαζής,  Κάμπας,  Κακιούσης, που τίμησαν τη φανέλα του συλλόγου και  κάποιοι ακόμα και τη φανέλα της Εθνικής Ομάδος.