fbpx

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΜΕΛΟΣ:

Συμπληρώθηκαν 94 χρόνια ιστορίας  του Αστέρα Ζωγράφου ο οποίος αποτελεί τη συνέχεια ενός από τα αρχαιότερα σωματεία της χώρας μας, του «Αστέρα Αθηνών». Ιδρύθηκε το 1923 στου Γκύζη με αριθμό μητρώου 6 στην ΕΠΟ και έγραψε λαμπρή ιστορία στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πρωταγωνίστησε για πολλά χρόνια στα εθνικά πρωταθλήματα και από τις τάξεις του βγήκαν παίκτες μεγάλης αξίας όπως οι Μακρής, Λινοξυλάκης, Πετρόπουλος, Κλάψης, Μάντζαρης, Ροδίτσας, Γιούργας και τόσοι άλλοι που τίμησαν τη φανέλα ακόμα και της Εθνικής ομάδας.

Το 1947 ιδρύθηκε στου Ζωγράφου ο «Α.Ο. Ζωγράφου» με τμήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Η ποδοσφαιρική του ομάδα για πολλά χρόνια πρωταγωνίστησε στο Αθηναϊκό ποδόσφαιρο.

Το 1965 τόσο  η έλλειψη γηπέδου στου Γκύζη καθώς και η αγωνιστική πτώση σε συνάρτηση με την  οικονομική δυσπραγία οδήγησαν στη συγχώνευση των δυο ομάδων με την επωνυμία «Α.Ο. Αστέρας Ζωγράφου».  Tο 1967, ο Αστέρας ανέρχεται στη Β’ Εθνική κατηγορία, όμως πολιτικοί λόγοι σταματούν την ανοδική πορεία της ομάδας. Με νόμο απαγορεύτηκε η άνοδος της στη Β’ Εθνική ενώ επετράπη να μεταγραφούν όλα τα αστέρια της ομάδας  σε ομάδες Α’ Εθνικής  χωρίς τη συγκατάθεση του συλλόγου, γεγονός που έγινε η αιτία για την πτώση του.

Παρ’ όλα αυτά, την περίοδο 1972-73 ο Αστέρας κατέκτησε το πρωτάθλημα. Τη δεκαετία του 70 πήραν μεταγραφή σε ομάδες της Α’ Εθνικης κατηγορίας οι Τ. Παπαδημητρίου σε Παναθηναϊκό, Βέργος σε Ολυμπιακό, Μωραιτέλης σε Πανιώνιο και ο Τακτικός σε Απόλλωνα καθώς και άλλοι σε ομάδες της Β’ Εθνικής κατηγορίας.

Την περίοδο 1997-98 η ομάδα κατακτά το πρωτάθλημα και τον τίτλο του υπερ-πρωταθλητή ανεβαίνοντας στη Δ’ Εθνική. Στην ομάδα αγωνιστήκαν οι Ηλίας Κάμπας και Μιχάλης Κακιούσης οι οποίοι στη συνέχεια μετεγγράφηκαν σε ομάδες Α’ Εθνικής. Την ίδια χρονιά κατακτά το Κύπελλο Αθηνών και φτάνει μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας Ερασιτεχνών. Την επόμενη χρονιά κατακτά την έκτη θέση στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής και σε τριπλή ισοβαθμία (λόγω αναδιάρθρωσης όλων κατηγοριών-πρωταθλημάτων) υποβιβάζεται στην Α’ κατηγορία Αθηνών.

Δυστυχώς μετά από 2 χρόνια η ομάδας υποβιβάστηκε στη Β’ κατηγορία και στόχος μας είναι η άμεση επιστροφή στην Α’ κατηγορία.

Ο όμιλος μας διατηρεί τμήματα υποδομής στα οποία αθλούνται περισσότερα από 200 παιδιά ηλικίας 6-21 ετών τα οποία συμμετέχουν σε επίσημα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ ή σε ιδιωτικά τουρνουά όπου δεν υπάρχει επίσημη διοργάνωση.

Το τεχνικό επιτελείο, οι προπονητές, είναι Πτυχιούχοι Γυμναστικής Ακαδημίας και κατέχουν διπλώματα και πιστοποιήσεις UEFA.

Για τις προπονήσεις και τις αγωνιστικές υποχρεώσεις όλων των τμημάτων, χρησιμοποιούμε τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις του Δήμου Ζωγράφου, που βρίσκονται στο Πάρκο Γουδί και τη φυσική μας έδρα το γήπεδο «Γρηγόρης Λαμπράκης». Οι αγώνες των τμημάτων Υποδομής λαμβάνουν χώρα στα γήπεδα 11×11, 6×6 στο Πάρκο Γουδή ενώ οι αγώνες της πρώτης (αντρικής) ομάδας γίνονται στο Δημοτικό Στάδιο Ζωγράφου «Γρ. Λαμπράκης».

Ο σύλλογος μας με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, συμμετέχει και διοργανώνει δράσεις προς όφελος των πολιτών και συνανθρώπων μας, τέτοιες είναι: Αιμοδοσία – Δενδροφυτεύσεις – Καθαριότητα κοινόχρηστών χώρων καθώς και συλλογή τροφίμων για την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείο του Δήμου.

Εκδίδουμε περιοδικά (10 εκδόσεις) την αθλητική εφημερίδα του Αστέρα Ζωγράφου. με σκοπό την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας του Δήμου μας, των μελών και φίλων του ομίλου, σχετικά με τα αθλητικά γεγονότα που συμμετέχει, για τα κοινωνικά δρώμενα που διοργανώνουμε, καθώς και για την οικονομική ενίσχυση των τμημάτων μας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου εκλέγεται κάθε 2 χρόνια, είναι 9μελές και αποτελείται από επιστημονικά καταρτισμένους ανθρώπους στο αντικείμενο τους με αγάπη για τον αθλητισμό και θέληση να προσφέρουν, εκλέγεται από ένα σώμα περίπου 50 μελών που είναι ενεργά.(Ο Σύλλογος μας έχει εγγεγραμμένα πάνω από 300 μέλη.